80 Speedway
 
 

Speedway - Sveriges 3e största pubiksport

”Den som är först ut ur första kurvan vinner heatet"…?

På en sandig löparbana runt fotbollsplanen kör 4 förare på motorcyklar runt och jagar varandra i långt över motorvägsfart med några centimeters avstånd emellan sig. Ja, om den tunna beskrivningen varit rätt så skulle nog speedwaysporten varit dödförklarad för länge sedan.

 

Visst, det är 4 killar (mestadels killar!) som sladdar sig runt i 4 varv på en bana som är ganska lika forna tiders löparbanor.

 

Men, Speedway skiljer sig från annan motorsport på ett par viktiga områden. Det är fråga om sprinterlopp, varje heat tar ungefär en minut (något som till och med de vuxna i publiken orkar följa!). De flesta tävlingarna som t ex. all seriespeedway är faktiskt lagtävlingar. Varje lag består av 7 (eller 8) förare som skall möta motståndarlagets förare efter ett bestämt schema, 2 och 2 mot varandra. Enkel poängberäkning gäller - laget som samlat flest poäng efter 16 heat vinner matchen.

 

Motorcykeln som används i bl. Elitserien är på 500 kubik, är oväxlad, gör ca 150km/h - men saknar all form av bromsar!

Den Svenska Elitserien i Speedway anses idag vara världens bästa Speedwayserie med stort internationellt intresse. Men var & hur börjar utvecklingen från att vara en intresserad junior till att bli en framtida talangfull elitförare och köra de mer kraftfulla cyklarna (på 500 kubik) som körs i Elitserien?

 

 

Träning i ungdomsspeedway på Veddestavallen

Kontaktperson: Kent Strid tel 070-8138380 e-post: kent.strid@hotmail.com För ytterligare information, kontakta klubben på 80traning@vastra-mk.se 

Aktuellt tävlingsprogram hittar du under 80 speedway.

 

Vill Du börja i Gamarnas Speedwayskola?

Vi har klubbcykel och den utrustning som behövs så att Du kan få testa.

Givetvis har vi skyddsutrustning, miljöbränsle till cykeln och duktiga instruktörer i vår Speedwayskola för ungdomar mellan 7 - 16 år.

Är du intresserad, skicka ett mail till: prova80@vastra-mk.se   
   
     
 
© VMK 2005